2022/23

V září 2022 vstoupila ZŠ Inspíria do pátého roku svojí existence... Doufejme, že tyto půlkulatiny jí přinesou samé dobré věci...

1. 9. - slavnostní zahajovací den a pak už zase jedna velká jízda... Seznamovací pobyt v Kempu Ejpovice a honem si nově zabydlet školu...

Září se neslo v duchu zabydlování, oslavování, tréninku první pomoci, opakování naučeného, výletování a počátek října jsme uvítali velkým úklidem Záluží.

V říjnu jsme navštívili knihovnu v Plzni na Lochotíně a užívali krásné slunečné dny, které jsme se snažili trávit hodně venku. Poslední říjnový týden a první listopadový týden jsme stihli navštívit Divadlo J.K. Tyla, péct jablka v županu, zapalovat svíčky na Dušičky, zúčastnit se programu o kyberšikaně a podívat se, jak se vytváří počítačové hry.

V rámci svého projektového týdne navštěvovaly starší děti každé dopoledne Techmania Science Center v Plzni. Poznávaly a objevovaly fyziku a přírodopis v praktických úkolech. Věnovaly se zejména elektřině, magnetismu a lidskému tělu. Velké díky Elišce Homutové za organizaci i skvělý program! Mladší děti zůstaly ve škole a poznávaly podzimní les i podzimní práce na zahradě.

22. 11. se  u nás konal Den otevřených dveří, do kterého se zapojila celá škola. Děti uklízely školu i její okolí, pekly moučníky, tvořily plastelínu či tvořily opičí dráhu v tělocvičně. 

Druhý listopadový týden se nesl v duchu laskavosti a zakončili jsme ho tvorbou přáníček pro druhé, výrobou krmítek pro ptáčky, pečením moučníku do Ústavu péče o seniory v Třemošné a sbírkou krmiva pro zvířata do Útulku pro zvířata v nouzi v Plzni. Do školy si krmivo přijel vyzvednout vedoucí útulku i s jedním ze psů a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí. 

Poslední listopadový týden se nesl v duchu Sametové revoluce a komunistického režimu. Děti čekal kvíz, kde byly namíchané týmy všech tříd školy. Mimo to jsme také oslavili troje narozeniny.

Adventní čas jsme zahájili pečením, vyráběním, naladili jsme se na vánoční atmosféru a připravovali se na rozsvícení stromečku v Záluží. Také jsme tvořili básnickou sbírku, hledali adventní kalendář na domech v Záluží, byli ve Farmaparku a užívali si vánoční den ve škole. Sněhová nadílka nám připravila zábavu na celý týden. Užívali jsme bobování a dalších sněhových aktivit. Vyrazili jsme na baletní představení Don Quijote do Divadla J. K. Tyla a koukli jsme se také na trhy v Plzni.

V novém roce nás čekaly dva výlety. Páťáci a sedmáci se ve čtvrtek u soutoku řek v Plzni setkali s Karlem Makoněm, který jim ukázal zimoviště ptáků. Prvňáci, druháci, třeťáci a čtvrťáci vyrazili na Herní výstavu modelů z Lega do DEPA2015.

Navštívily nás děti z Lesní školky Berounka. Přišly se podívat, jak to u nás ve škole chodí a strávili jsme tak společně příjemný den.